11 Ekim 2024
Anasayfa » Yazıları » BİR KEDİ AL, HAYATIN DEĞİŞSİN

BİR KEDİ AL, HAYATIN DEĞİŞSİN

  • 2.421 kez görüntülendi

Ben bir kedi aldım değişti hayatımız. Yaşamımıza renk kattı, eğlence kattı. Onun eve gelmesi bizi kedilerle ilgili kitaplara, bilgilere yönlendirdi. Onun mırmırı odalarımıza huzur getirdi. Onun tırtırı günün yorgunluğunu almaya yetti. Eve geldiğimizde gelip sanki hoş geldiniz der gibi sürünmesi, sanki nerde kaldınız der gibi gözlerimizin içine bakması tüm stresimizi aldı. Onun uyuması, masumluğu, uykudaki değişik şekilleri başında saatlerce oturup izlememizi ve düşünmemizi sağladı. Hayatımızı gerçekten değiştirdi ama gerçekten…

Evde en çok konuşulan o. En çok sorulan o. En çok maması, suyu yenilenen, tazelen o. Herkesin ilgilendiği o. En çok bakım gören o. Aç kalmasın denilen o. Yalnız kalmasın denilen o. Tatil planları ona göre yapılıyor (O evde yalnız kalmasın diye). Bazıları evde onunlayken diğerleri tatile gidip geliyor.

Bilmem sizlerin de dikkatini çekiyor mu son dönemlerde ülkemizde hayvan sevgisi, hayvan edinme, hayvan sahiplenme onlara bakım vb. durumların arttığı. Kediler, köpekler, muhabbet kuşları, kanaryalar, kaplumbağalar… Bu hayvanlardan en çok da kedi ve köpeklerin sahiplenildiği görülmektedir. Bu iki hayvan cinsi belki de insana en yakın, insanın en çok sevdiği iki gruptur.

Bir hayvanı özellikle de bir kedisi olmalı mı insanın? Kedi insanın hayatını değiştirir mi? Hayatının akışını, yol haritasını değiştirir mi? Eve geliş saatini, tatil vakitlerini değiştirir mi? Evet insanın her şeyini değiştirir. Bir defa evde bir canlı varlık oluşu eve ayrı bir enerji katmaktadır. Onun miyavlaması, onun bir şeyler istemesi, onun sizinle konuşması sizin yanında uyuması, size sürünmesi, sizinle oynaması psikolojinizi pozitif etkilemektedir. Kediler evin küçük çocuğu gibidir. Bebekler evde nasıl ilgi odağı ise kedi de evin gözdesidir. Herkes onu sever, onunla oynar, onu okşar. Açsa doyurur, susuzsa su verir. Gezmek istiyorsa dışarı çıkarır, dolaştırır.

Kediler sevimli dostlarımızdır. Şirin, insancıl, gizemli varlıklardır. Evcil kedilerden bahsediyoruz tabiki, yırtıcı kedilerden değil. Evcilleştirmenin Antik Mısır’da tapılan varlıklar olduğundan o dönemde veya daha eski dönemlere uzandığını söyleyenler vardır. “Evcil kedi her ne kadar diğer evcil hayvanlar gibi uysal ve insana alışık olsa da bağımsız ve hatta vahşi olma özelliğini korumaktadır.” ( https://cathospital.com.tr/post.php?pId=428&ptype=blog )

Bir çok cinsi bulunan kediler sosyal türlerdir. Elinin üzerinde ırkı olduğu belirtilmektedir. Kediler, insan kulakları için çok zayıf ya da çok yüksek frekanstaki sesleri duyabilirler. Kedilerin mükemmel gece görüşü vardır ve insan görüşü için gereken ışık seviyesinin yalnızca altıda birinde görebilirler. Karanlığa yakın ortamlarda görebilirler. Kedilere özgü vücut dilinin yanı sıra seslenme çeşitliliğini (miyavlama, mırıltı, sesini titretme, tıslama, hırıltı ve gırtlaksı ses) de içinde barındırır. “Bazı bilim insanları, mırlamanın kedilerin kendi üzerlerindeki iyileştirici etkisinin yanında insanlar için de bir iyileştirme mekanizması olarak hizmet ettiğini söylüyor. Kediler, 25 – 150 Hertz aralığında tutarlı ve dengeli bir model oluşturarak mırlar. Araştırmalar, bu aralıktaki ses frekanslarının insanlarda kemik yoğunluğunu iyileştirdiğini ve kemik sağlığına faydalı olduğunu göstermiştir. Bunun yanında kan basıncını düşürür ve stres seviyesini azaltır. Kediler neden mırlar kesin olarak bilemeyiz belki ama nedeni ne olursa olsun bu gizemli dilin rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisi paha biçilemez.” ( https://www.petify.com.tr/ehs/blog/kediler-neden-mirlar-39 )

“Kedileri severim. Kediler esrarlı hayvanlardır. Kedi beslenen evde elhamdülillah bolluk, bereket olur. Boş söz değildir bu, mürecceptir (tecrübesi yapılmıştır). Kedi nankör diyen halt etmiş. Kedi yaltaklanmaz, yılışıklık yapmaz ama haysiyetli ve sadık bir dosttur.” ( https://www.milligazete.com.tr/makale/849660/mehmed-sevket-eygi/ben-kitap-delisi-degilim )

Kediler masum, dilsiz, muhtaç varlıklarıdır Yaradan’ın. Onlara yardım etmek, onların susuzluğunu gidermek, karnını doyurmak insanlık görevlerimizdendir. Özellikle evdeki değil de dışarda sahipsiz aç susuz kedi, köpek, kuşları doyurmak, onları beslemek bize bir şey kaybettirmez. Sokak hayvanlarını da elimizden geldiği kadar koruyup kollamalıyız.

Abdurrahman bin Sahr adlı sahabe (Ebu Hureyre) sokakta kalmış kedileri götürür, onları yedirir severmiş. Sahabelerden biri bir gün Peygamberimiz’e: “Pis kedileri toplayıp kulübesinde bakıyor!” diye durumdan haberdar etmiş. Hz. Muhammed Ebu Hureyre’yi daha sonra sokakta görmüş, bu zât bir kedi yavrusu bulmuş. Peygamberimiz bir şey söyler diye, kediyi hemen hırkasının içine saklamış. Resûlullah kendisine, hırkanın altında ne sakladın demiş. Hırkayı açmış küçük bir kedi yavrusu. Hz. Muhammed yavruyu sevmiş, okşamış, ve o zâta: “Ebu Hureyre utanma, öğün. Sen kedi babasısın.” demiş. O günden sonra Abdurrahman bin Sahr’a artık Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in hitap ettiği gibi “Ebu Hureyre (Kedi babası)” hitap edilir olmuş. (Buhari: 5, 811)

“Uluslararası Hayvanları Koruma Vakfı (IFAW) tarafından 2002’de ilan edilen Uluslararası Kedi Günü özellikle sahipsiz, bakıma muhtaç kedilerin durumuna dikkat çekmek ve bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla kutlanıyor.

Siz çalışırken, kediniz sizinle birlikte oturur, bilgisayarınıza, kağıtlarınıza ortak olur. Charles Dickens da yazarken masasından ve yanı başından ayrılmayan kedisi Bob’un ölümünden sonra mektup bıçağının tutmaç kısmına Bob’un patisini taktırmış. Böylelikle Bob’dan hiç ayrılmamış. Dickens’ın, “Bir kedinin sevgisinden daha büyük bir armağan olabilir mi?” sözü kediye ne kadar önem verdiğini göstermektedir.

Kediler hakkında da birçok eser yazılmıştır. Bunlardan bazılarını sizlerle paylaşmak istiyorum:

Kedi Gülüşü / Deniz Kavukçuoğlu

İnsanların kedilerle ilişkileri ile sevgilerini, kedili yaşamları ve insanların kedilere bakışını anlatan kitabın çıkış noktası yazarın kendisine, “Kediler de güler mi?” diye sorduğu soruya yanıt ararken ortaya çıkmış.

Kedi Murr’un Hayat Görüşleri / E.T.A. Hoffman

Edebiyat sever ev kedisi Murr yaşam öyküsünü yazma hayaliyle orkestra şefinin anılarını kaleme aldığı sayfaları müsvedde olarak kullanmaya başlar ve tüm sayfalar iç içe girer. Sıradışı bir ikili anlatımın olduğu kitapta Kedi Murr’un başından geçenler de ayrıca keyifli.

Uygarlığı Değiştiren 100 Kedi / Sam Stall

Tamamı gerçek hikâyelerden oluşan uygarlık tarihine katkıda bulunan, birçok sanatçıya, biliminsanına yoldaşlık eden kedileri tanıştırıyor okurla ve onların hikâyelerini anlatıyor. Yazar kitapta ünlü kedileri esin perileri, öncüler, karşı kahramanlar ve kahramanlar olarak sınıflandırırken hikâyeleri son derece eğlenceli bir anlatımla sunuyor.

Kedi Mektupları / Oya Baydar

“Bu romandaki kahramanlardan yalnızca kediler gerçektir” uyarısıyla başladığı kitabında yazar, kedilerin insanların dünyasını anlamak adına koku yöntemiyle geliştirdikleri teknikle insanlara bıraktıkları mektupları anlatıyor. Kedilerin bizleri nasıl gördükleri ve birbirleriyle kurdukları iletişimi aktarıyor okura.

Şairin Kedisi / Adnan Binyazar

Söz konusu şair, Cahit Külebi; kedi de onun kedisi. Yazar kitapla aynı adı taşıyan öyküsünde kediyi bize ayrıntılarıyla anlatıyor. Kendi gözlemlerini, Külebi’nin hayatındaki yerini, hâkimiyetini… Külebi’nin evindeki bir dost toplantısında Ahmed Arif’in, “Kurban olurum,” diyerek kediyi kucağına alarak nasıl sevdiğini de.

Kuyu ve Sarkaç / Edgar Alan Poe

“Kara Kedi” adlı öyküde Poe alkolik bir adamın belki de dinginliği ve huzuru çağrıştıran kedisine, genel olarak kedilere yaptığı işkenceleri, iyiliğe karşı kötülük yapma ihtiyacını ve her işkenceden sonra kendi iç sesini dinleyen bir adamın hikâyesini anlatıyor.

 ( https://www.canyayinlari.com/kediler-gunune-ozel-kedili-edebiyat-eserleri )

Bir Akdeniz Kedisinin Hatıraları – Şükran Yiğit                                                                                            “Bir Akdeniz Kedisinin Hatıraları”, Şükran Yiğit’in kaleminden çıkan kedileri sevenler için yazılmış bir eser. Bu kitapta sadece Kaş’ı değil aşkı, kıskançlığı, terk edilmeyi, aile bağlarını da bir kedi gözünden göreceksiniz.

Kedilerin Felsefesi Filozofların Kedileri – Federica Sgarbi

“Kedilerin Felsefesi Filozofların Kedileri”, evinde iki kedisiyle yaşayan felsefeci Federica Sgarbi’nin hikayesi… Sgarbi yaşadığı şehrin hayvan barınağına giderek oradaki kedilere yuva bulmaya çalışır. Bunu yaparken de felsefeden yararlanır. Onun en önemli yardımcıları Immanuel Kant, Bertrand Russell gibi ünlü filozoflardır.

Kediler Krallara Bakabilir – Enis Batur

“Kediler Krallara Bakabilir”, Enis Batur’un “Özel Ansiklopedisi”nin ilk kitabıdır. Batur’un bu kitabında denemeleri toplanıyor. Aşk, Okul, Tütün, Kütüphane, Brigitte Bardot, Kediseven Sokağı, Balkon, Asansör, Gaudi, Eldiven gibi pek çok denemesine rastlıyorsunuz.

İstanbul’da Kedi – Gündüz Vassaf

Gündüz Vassaf, “İstanbul’da Kedi” kitabında kedilerin tarih boyunca neler yaşadığını anlatıyor. Vassaf kedilerin evrensel tarihine gidiyor, bütün dinleri, dilleri sokak sokak gezerek Kedi’yi İstanbul’a getiriyor.

Kara Kedi – Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe’nun beş öyküsü “Kara Kedi” kitabı ile okuyucuyla buluşuyor. Bu kitabının ilk hikayesi kara kedi üzerinden anlatılıyor.

Kedim ve Ben – Nils Uddenberg

“Kedim ve Ben”, hiç hayvan sahiplenmeyi düşünmeyen Nils Uddenberg’in soğuk bir kış günü rastladığı kedinin evine girmesiyle değişen hayatını konu alıyor. Yazar insanlar ve kediler arasındaki ilişkiye, kedilerin insanlara benzer duygularının olup olmadığına ve insanların kedilere bağlanmasının kediler için ne ifade ettiğine dair gözlemlerine yer veriyor.

Kedilere Dair – Doris Lessing

Doris Lessing’e göre her kedi farklı bir karaktere sahip. Bu yüzden yazar bu kitabından kedilere dair genellemelere yer vermek yerine yaşamına dahil olan kedilerin hikayelerini olduğu gibi okuyucuyla buluşturuyor.

Murakami’nin Kedisi – Aylin Oflaz

Evini terk eden Lal bir arkadaşının evine yerleşir ve Haruki Murakami’nin bir panel için İstanbul’a geldiğini öğrenir. Murakami’yi görmeye giden Lal bu sırada Murakami’nin kaybolan kedisini bulur. Bu olayı değişik olay zincirleri takip eder.

Kedi Gibi Düşünmek ve Davranmak – Stephane Garnier

“Kedi Gibi Düşünmek ve Davranmak”, Stephane Garnier’den kedilerle ilgili farklı türde bir kitap. Yazar bu kitabında sadece kedisi Ziggy ile olan ilişkisini ele almakla kalmıyor kedilerin kendine has özelliklerine de değiniyor. Ayrıca, kedilerin davranış şekillerinin insanlar üzerinde etkisi olacağını da ifade ediyor.

 ( https://kidega.com/blog/kedilerden-ilham-alan-kitaplar/ )

Usta ile Margarita / Mihail Bulgakov
İki ayrı zaman diliminde geçen hikâyede, bu zamanların ikisine de tanıklık eden Şeytan’ın yardımcısı serseri kedi Behennot kitabın kedi karakteri. Kendisi votka içiyor, sigara tüttürüyor, satranç oynuyor, o bir kara kedi; inanılanın aksine şans getiriyor.

Kediler Güzel Uyanır / Yekta Kopan
“Tarçın Kokusu” adlı kısa öyküsünde sabaha “üzgün”, “rezil” ve “gırtlağına kaçmış bir harfle” uyanmanın yalnızlığını ve acısını anlatıyor yazar. Oysa bir kedi güzelliğiyle uyanmak da vardır!”

https://www.canyayinlari.com/kediler-gunune-ozel-kedili-edebiyat-eserleri)

Ne Kitapsız Ne Kedisiz – Bilge Karasu
“Ne Kitapsız Ne Kedisiz”de Bilge Karasu’nun sekiz denemesi yer alıyor. Karasu bu kitabında okumaktan yazmaya, hayvanlardan dostluğa pek çok konuyla ilgili düşüncelerine yer veriyor.

Dişi Kedi– Colette
Fransız Edebiyatı’nın aykırı sesi Coletto’den genç bir kadın, genç bir erkek ve dişi bir kedi üçgeninde geçen bir hikaye. Yazar, “Dişi Kedi” kitabıyla kıskançlık duygusunun özel dünyasına giriyor ve bu duyguyu tüm derinliği ve çıplaklığıyla ele alıyor.

Duvardaki Kedi – Deborah Ellis
Daha dün okula giden genç bir kız ertesi gün kediye dönüşüyor ve hiç bilmediği bir dünyaya giriyor. Clare sadece insanlarla değil kedilerle de mücadele etmek zorunda kalıyor.

Kediler – Charles Bukowski
Charles Bukowski tüm eserlerinde kedilere yer veriyor ancak bu eseri tamamen kedilere dair. Yazar, bu kitabında kedilerin günlük ev hallerini anlatıyor.

Kediler – Salah Birsel
“Kediler” Salah Birsel’in 14 kitaptan oluşan 1001 Gece Denemeleri serisinin 11. Kitabı. Yazar kitabında yer verdiği denemeler ile okuyucuyu Coletto’nun kedisinden, hayvanları insanlardan çok sevdiğini söylemekten çekinmeyen Axel Munthe’a kadar farklı farklı sahnelere götürüyor.

Saatler, Ruhlar ve Kediler – Beşir Ayvazoğlu
“Saatler, Ruhlar ve Kediler” okuyucuyu kedili edebiyata doğru bir yolculuğa çıkarıyor. Sokak aralarında dolaşan edebiyatçıların hiç bilmediğiniz yönlerini keşfedecek, kim kedileri sever öğrenecek, okudukça içinde geçen farklı eserleri de okumaya hevesleneceksiniz.

Kağıttan Kediler – Selçuk Demirel
Efsanevi yazarlar ve bu yazarların kedilerle ilgili yazdıklarını içinde bulacağınız bir eser “Kağıttan Kediler”. Selçuk Demirel’in bu kitabını okurken Türk ve Dünya edebiyatından seçilmiş kedili şiirlere, metinlere, alıntılara rastlayacaksınız.

 https://kidega.com/blog/kedilerden-ilham-alan-kitaplar/)

Bülent Üstün – Kötü Kedi Şerafettin Karikatürist Bülent Üstün’ün ‘Şero’su artık bir milli değer haline geldi bile. 

Charles Perrault – Çizmeli Kedi
Sıradışılı Çizmeli Kedi ile Tom’un macerasını muhakkak okuduğunuzu düşünüyorum.

William S. Burroughs – İçerdeki Kedi
Beat Kuşağı’nın öncülerinden Burroughs bu kitapta kedileri Ruski, Smokey, Fletch, Calico Jane’e değiniyor.

Erich Kästner – Çizmeli Kedi
Meşhur ‘Çizmeli Kedi’mizin bir de Alman yazar Kästner hali mevcut, ıskalamayın…

Matthew Klam – Kedi Sam Kitaptaki öyküleri ve yazarın eğlenceli dilini muhakkak çok seveceksiniz.                                                                                                                                        Julia Bachstein – Kedi Hikâyeleri ‘Bir ilham kaynağı olarak kediler’e değinen kitap sizi şaşırtabilir.                                                                                                                                   Zülfü Livaneli – Bir Kedi, Bir Adam, Bir Ölüm Yunus Nadi Roman Ödülü kazanan bir kitap. 

Kurt Vonnegut – Kedi Beşiği Yazarın uçsuz bucaksız kara mizahı bazen yorucu olsa da yine de Vonnegut Vonnegut’tur tabii ki.

Margaret Atwood – Kedi Gözü
Kanadalı yazar Atwood’un bu kitabıyla zorlu geçen bir çocukluk dönemine tanıklık edeceksiniz.

Semih Gümüş – Öykünün Kedi Gözü
Öykü kitaplarını ve eleştiri yazılarını seviyorsanız bu kitap işte tam size göre.

Sara Şahinkanat – Üç Kedi Bir Dilek
Damda üç kedi gökyüzünü seyrediyorlar. Peki bekledikleri ne? Kitabın çizimleri de harika. 

Luis Sepulveda – Martıya Uçmayı Öğreten Kedi
Şilili yazar Sepulveda’nın bir martıyla bir kedi arasında geçen dostluğu anlattığı bu kitabını çok seveceksiniz.

Erhan Bener – Kedi ve Ölüm
60 yaşında ve kanser olduğunu öğrenen bir ressamın hisleri sizi üzebilir, dikkat!

Günter Grass – Kedi ve Fare
Nobel ödüllü Alman yazar bu kitabında bizi İkinci Dünya Savaşı’nın dehşet verici anlarına götürüyor.

Bilge Karasu – Göçmüş Kediler Bahçesi
Yazarın kapalı ve büyüleyici anlatımına alışmak için belki de en doğru kitabı denilebilir.

Marie-Helene Bertino – Pijamalı Kediler Kulübü Kitap, karlı bir kış gecesi, caz tınıları ve her şeye rağmen umut etmeyi seçenlere yer veriyor.  

(https://www.milliyet.com.tr/molatik/galeri/dunya-kediler-gununde-okuyabileceginiz-30-kitap-75711/6)

Kediname, Mehmet Nuri YardımAKIL FİKİR YAYINLARI, Denge uzmanı  ve karakter sahibiyim. Ne zaman ne yapacağıma her daim kendim karar veririm. Yaşadığım ortama bağlı bir o kadar bağımsızımdır. Olur da bir gün gidersem hiç korkmayın, görsel hafızam sayesinde yine size dönerim.Size bir sır vereyim mi? Doğuştan temizim. Enerji toplamak için çok uyuduğum doğrudur ancak uyurken bile etrafımda olup bitenleri bilirim. Ben kim miyim? Lokum Yardım. Bu kitabın hazırlanmasındaki en büyük belki de tek ilham kaynağıyım. Yıllar önce sahibim Mehmet Nuri Yardım, bana vermiş olduğu sözü tutup bu satırları kaleme aldı. Bu kitap sayesinde biz kedileri biraz daha yakından tanıyacak, kimseye anlatamadığımız hatıralarımızı okuyacaksınız. Kim bilir belki de sahibimin hayali gerçekleşecek, kedisiz ev kalmayacaktır.” 

https://www.kitapyurdu.com/kitap/kediname/531382.html )

Bir kedi alın, hayatınızın ne kadar değiştiğini, ne kadar renklendiğini göreceksiniz.

https://www.kayserianahaber.com/-yeni-bir-kedi-al-hayatin-degissin_m5480.html

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ