SEVGİ DOLU YEDİ GÜZEL ADAM VII Rasim ÖZDENÖREN
- 3.080 kez görüntülendi
Rasim ÖZDENÖREN’i lise yıllarımın sonlarında Müslümanca Düşünme Üzerine Denemeler kitabını okuyarak tanımıştım. Çok hoşuma giden bu denemeleri altlarını çizerek defalarca okuduğum bir kitap olmuştu. Üniversite yıllarımda da kendisini okumaya devam etmiştim. Çok sesli ölüm en etkilendiğim hikayelerindendi. Kitap fuarlarında takip eder kısa kısa muhabbetler yapardık. Trt de yayınlanan programlarını izlerdik. Çok çekici olmasa da konuşmaları bir fikir, bir düşünce adamını dinlemek gerekirdi. Çok dinledik, çok istifade ettik.
Kimdir Rasim ÖZDENÖREN diye sorulunca şöyle bir kısa biyografiyle tanıyabiliriz O’nu. 1940 yılında Kahramanmaraş’ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini Maraş, Malatya, Tunceli gibi Güney ve Doğu şehirlerinde tamamladı. İ.Ü. Hukuk Fakültesini ve İ.Ü. Gazetecilik Enstitüsü’nü bitirdi. Devlet Planlama Teşkilatı’nda uzman olarak çalıştı. Bir ara araştırma amacıyla ABD’nin çeşitli eyaletlerinde, 1970-1971’de iki yıl kadar kaldı. 1975 yılında Kültür Bakanlığı Bakanlık Müşavirliği görevine geldi. Aynı bakanlıkta bir yıl da müfettişlik yaptı. 1978’de istifa ederek ayrıldığı devlet memurluğuna bir süre sonra tekrar döndü.
ÖZDENÖREN, Denize Açılan Kapı adlı eseriyle 1984 yılında Türkiye Yazarlar Birliği Yılın Hikâyecisi Ödülü’ne layık görülmüştür. İki Dünya adlı deneme kitabı da 1978’de Türkiye Milli Kültür Vakfı tarafından fikir dalında Jüri Özel Ödülü’nü kazanmıştır.” Çok Sesli Bir Ölüm ve Çözülme adlı hikayeleri ayrıca TV filmi yapılmış, bunlardan Çok Sesli Bir Ölüm, Uluslararası 1977 Altın Prag TV Filmleri Festivali’nde Jüri Özel Ödülü aldı. Bu ödül de, TRT Televizyonu’nun ilk ödüllerindendir.
“Rasim ÖZDENÖREN’in Edebi Kişiliği
Devlet memuru olarak görev almakta olan Rasim ÖZDENÖREN’in, Türk Edebiyatı dünyasında adını ilk olarak duyurmaya başladığı zamanlarda, köy romancılığının etkisi azalmış ve varoluşçu yazarların etkisi de artmaya başlamıştı. Öykülerinde, dönem eserlerinde ağırlıklı olan Batı anlayışı yerine çocukluğundan itibaren Anadolu’nun köy ve kasabalarında edinmiş olduğu izlenimlerden yararlanan Özdenören, yapmış olduğu ayrıntılı betimlemeler ile insanın evrensel yanlarını öne çıkarmıştır.
Gençlik yıllarından itibaren edebiyatla yakından ilgili olan bir arkadaş grubuna sahip olan Rasim Özdenören, bu grup içinde edebi kişiliğini şekillendirmiştir. Okumaları ve edebi ilgileri bu arkadaş grubuyla (Yedi Güzel Adam) birlikte şekillenmiş ve sonraki yıllarda ise Sezai Karakoç ile tanışarak, ünlü şairin etkisi altında kalmıştır. Amerika’da kalmış olduğu iki yıl içerisinde çağdaş dünyanın önemli merkezlerinden birini tanımış ve bu deneyimini eserlerine olumlu bir şekilde yansıtmıştır. Öykülerinde genel olarak yerli olmanın ve bunun nasıl gerçekleşebileceğinin cevaplarını aramış olan Özdenören, hikayelerindeki kahramanlarını genellikle gerçek hayattan esinlenerek oluşturmuştur.
İslami Kişiliği
İnandığı şeyleri okuyucuna dayatmamak için özen göstermiş olan Rasim ÖZDENÖREN, İslami kimliği ile de tanınmış edebiyatçılardan biridir. Vermek istediği mesajı genellikle yazmış olduğu öyküye zarar vermeden, öykünün yapısını ve akışını bozmadan vermeye çalışmıştır. Eserlerinde ustalıkla kullanmış olduğu bir anlatım biçimine ve şiirsel ifadelere sahiptir. ‘Çok Sesli Bir Ölüm ve Çözülme’ isimli hikayeleri, televizyon filmlerine uyarlanmıştır.
Aldığı Ödüller
Edebiyat dünyasında çok sayıda esere imza atmış olan Rasim ÖZDENÖREN, 2015 yılında T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne, 2016 yılında ise Necip Fazıl Kısakürek Saygı Ödülü’ne layık görülmüştür.
Rasim ÖZDENÖREN İçin Yapılmış Olan Çalışmalar
Yedi Güzel Adam grubunda yer alan ve edebiyat dünyası için önemli isimlerden biri olan Rasim Özdenören için çok sayıda tez, kitap ve dergi özel sayısı çıkarılmıştır. Kendisi için yapılan bazı çalışmalar şu şekildedir:
Rasim Özdenören- Hayatı- Sanatı- Eserleri. Eryarsoy, Mehmet Nezir, Fatih Üniversitesi SBE, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul 2008.
Türk Öykücülüğünde Rasim Özdenören. Eronat, Kamuran, Fırat Üniversitesi SBE, Yüksek Lisans Tezi, Elazığ 1995.
Rasim Özdenören (Eserlerinin Tematik İncelenmesi). Sağlık, Şaban, Ondokuz Mayıs Üniversitesi SBE, Samsun 1992. (https://www.tgrthaber.com.tr/biyografi/rasim-ozdenoren-kimdir-hayati-ve-eserleri-2810465 )
Rasim ÖZDENÖREN ‘in Eserleri
Müslümanca Düşünme Üzerine Denemeler
Kafa Karıştıran Kelimeler
Müslümanca Yaşamak
Yaşadığımız Günler
Yumurtayı Hangi Ucundan Kırmalı
Çarpılmışlar, Çözülme
Çok Seseli Bir Ölüm
Gül Yetiştiren Adam
Hastalar ve Işıklar
Yeni Dünya Düzeninin Sefaleti
Ruhun Malzemeleri
Ben ve Hayat ve Ölüm
Yeniden İnanmak
Denize Açılan Kapı
Red Yazıları
Acemi Yolcu
İpin Ucu
Çapraz İlişkiler
Kent İlişkileri
Kuyu
Yüzler
Köpekçe Düşünceler
Düşünsel Duruş
Toz
Aşkın Diyalektiği
Eşikte Duran İnsan
Yazı, İmge ve Gerçeklik
Ansızın Yola Çıkmak
Hışırtı
İki Dünya
İmkânsız Öyküler
Siyasal İstiareler
Açık Mektuplar
Durdu Şahin’ e göre “O; elbette ki samimi, inanmış bir Müslüman, usta bir sanat, edebiyat adamıdır. Hikâyeleri, denemeleri, araştırmaları ne kadar derinlikliyse, İslamî anlayışı da o kadar berraktır. Sanatıyla İslam’ı ve İslamî konuları anlaşılır bir şekilde tanıtmış, İslamî düşünüşüyle de sanatını belirginleştirmiş, sanatını İslam’ın, insanımızın ve insanlığın hizmetine sunmuştur.
Sanat konusunda, Batı’ya öykünmeye karşıdır. Sanatın her şeyden daha çok millî bir öze sahip bulunduğunu söyler mütemadiyen. Eğitimde ve sanatta Batı taklitçiliğinin bizi kendimizden, kendi yerli ve milli değerlerimizden uzaklaştırdığını haykırır her muhitte.”
Gül Yetiştiren Adam, yedi güzel adamların hayatta son kalanıydı ve O da dünyadaki süresini tamamlayarak 23 Temmuz 2022’de aramızdan ayrıldı.
https://www.kayserianahaber.com/-yeni-sevgi-dolu-yedi-guzel-adam-7-rasim-ozdenoren_m5722.html