21 Kasım 2024
Anasayfa » Yazıları » KUTLU VAKİTLER II

KUTLU VAKİTLER II

  • 1.548 kez görüntülendi

Hoş Geldin Kutlu Ay

                                                                                  

Daha önce ‘Kutlu Vakitler’ yazımızı sizlerle paylaşmıştık. O yazımızda “Hayat akıp giderken bazı kutlu zamanlar vardır ki bize hatırlatmalarda uyarılarda bulunmak üzere gelirler. Gözlerimizi kapatalım ve şöyle düşünelim: Yıldızsız karanlık bir gecede yürüyoruz. Önümüzü göremiyoruz nereye gittiğimizin farkında değiliz. Birden bir sokak lambası yanıyor. Nerde olduğumuzu, ne kadar yol geldiğimizi söylüyor. Bu kutlu vakitler yolumuzu aydınlatan sokak lambaları gibidir. Zorda olduğumuz dara düştüğümüz anda bir anda gelirler. Nerdeyiz? Ne kadar geldik? Nereye gitmeliyiz? bize hatırlatırlar.” diye yazmıştık.  

İşte o kutlu vakitlerden biri ve en önemlisi bizlere yeniden merhaba diyor: Kutlu Ay Ramazan…

Merhaba,

Hoş geldin, sefalar getirdin Ramazan.

Hoş geldin kutlu ay

Hoş geldin mübarek ay

Merhaba…

Aslında tüm saatler tüm günler onları yaratan Yüce Yaratıcının katında eşittir. Bu anları, bu zamanları kutlu kılan içerisindeki önemli hadiselerdir. Ramazan ayı da diğer aylar gibidir. Ay takvimine göre 12 aydan biri olup ayın görülmesi veya tespit edilmesi ile başlar ve biter. Onu hususi kılan, onu mübarekleştiren hadiseler vardır.

Ramazan Ayı,  içinde ‘bin aydan daha hayırlı’ bir geceyi barındırmaktadır. İçinde kadir gecesi olmayan bin gece… Müthiş bir ikram, müthiş bir  imkan. “Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır.” ayetini tefsir eden ‘müfessirlerin bir kısmı, Kadir gecesinin bin aydan hayırlı olduğunu  bildiren âyeti, hakiki mânasında anlayarak bu gecede yapılan ibadet ve hayırların, içinde Kadir gecesinin bulunmadığı bin ayda yapılanlardan daha çok sevap getireceğini belirtirler. Başka bir yoruma göre buradaki bin sayısı çokluktan kinayedir. Nitekim birçok dilde olduğu gibi Arapça’da da bin sayısı büyük çoklukları anlatmak için kullanılmaktadır. Şu halde bu âyette Kadir gecesinde yapılan ibadet ve iyiliklerin diğer bütün zamanlarda yapılanlardan daha çok sevap getireceği ifade edilmiş olmaktadır .’ (Şevkânî, V, 555; İbn Âşûr, XXX, 459, Kur’an Yolu Tefsiri Cilt:5 Sayfa: 658-659)

Peki bu gece neden bin aydan daha hayırlıdır? Çünkü Kerim Kitabımız bu gecede indirilmeye başlanmıştır. Biz onu (Kur’an) Kadir gecesinde indirdik.Bu ayeti tefsir eden bazı müfessirler Kur’an’ın tamamının uluhiyet makamından dünya semasına indirilmesinin söz konusu edildiğini ileri sürmüşlerdir. İster böyle olsun isterse ilk inen Alak Suresinin beş ayeti kastedilmiş olsun bu gece Kuranın ilk indirildiği veya indirilmeye başlandığı gece olduğundan önemlidir, kıymetlidir, muhteremdir. Ramazan ayı Kur’an’ın indirildiği ve içerisinde bin aydan hayırlı olan bir gecenin bulunduğu ay olması dolayısıyla kutlu ve değerli bir aydır.

İslam’ın beş temel esasından olan oruç ibadeti bu ayda tutulmaktadır. Bu ay dışında tutulan oruçlar farz ibadetin dışındaki oruçlardır. Oruç gibi bir ibadetin de Ramazan ayında olması bu ayı ayrıca değerli ve kutsal kılmaktadır.

Böyle kutlu bir ay şimdi gelmiştir. Ve bizler bu muhterem ayı güzel bir biçimde karşılayıp gereği gibi ihtimam gösterip üzerimize düşen ne varsa yerine getirmeliyiz. Tıpkı evimize yılda gelen bir misafiri ağırlarken göstereceğimiz ehemmiyeti, misafirperverliği Ramazan Ayına da göstermeliyiz. Yılda bir defa gelmektedir ve biz onu razı olacağı bir şekilde karşılayıp misafir edip giderken de bizden memnun olacağı bir biçimde yolcu etmeliyiz.

https://www.kayserianahaber.com/mustafa-kucuktepe-nin-kaleminden-kutlu-vakitler-2-_h17249.html

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ