11 Ekim 2024
Anasayfa » Yazıları » REGAİB GECESİ

REGAİB GECESİ

  • 2.186 kez görüntülendi

Sözlükte “kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış” anlamındaki ragībenin çoğulu olan regāib kelimesi hadis ve fıkıh literatüründe “bol sevap ve mükâfat, faziletli amel”, özellikle Mâlikî fıkıh kaynaklarında sünnetin mukabili olarak “müstehap, nâfile ibadet” mânalarında kullanıldığı gibi (İbn Ebû Şeybe, II, 49; İbn Abdülber en-Nemerî, I, 127; Hattâb, II, 79) hicrî takvime göre yedinci ay olan recebin ilk perşembesini cumaya bağlayan geceye ad olmuştur. https://islamansiklopedisi.org.tr/regaib-gecesi

Recep ayında çok istiğfar edin, çünkü Allahü Teâlâ’nın, Receb ayının her vaktinde Cehennemden azat ettiği kulları vardır. Ayrıca Cennette öyle köşkler vardır ki, ancak Receb ayında oruç tutanlar girer.” [Deylemî]

Her mübarek gece gibi bu gece de tevbe etmek, kaza ve nafile namazlar kılmak, dua etmek önemli ibadetlerdendir. Regâib gecelerinde dua etmek, tövbe ve istiğfarda bulunmak, bu geceyi çeşitli ibâdetlerle geçirmek, genel olarak alimler arasında kabul görmüştür. Bu geceye mahsus bir ibadet şekli yoktur. Bazı alimler kendi yaptıkları ibadetleri insanlara da önermişlerdir. Bu şekilde şu kadar rekat, şunlar okunacak diye bu geceye mahsus hale gelmiş bazı ibadet şekilleri olmuştur. Ancak peygamberimiz ve sahabiden böyle ibadet şekillerine rastlamamaktayız.

Tasavvuf ehli olan şairler, bu gece için “reğâibiye” adı verilen şiirler yazmışlardır. Bu şiirlerin bazıları bestelenerek yapılan törenlerde okunmuştur. 

Bu tür önem verilen gecelerin gündüzlerini oruçlu geçirmek, geceleri de dua edip namaz kılmak, Kur’an okumak Rabbimize yakınlaşmak için birer vesile birer fırsat sayılmalıdır.

Yine bu günde yoksulları doyurmak, ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarını gidermek, hastaları ziyaret etmek, büyükleri hatırlayıp sılayı rahim yapmak güzel hasletlerdendir.

Yapılan hiçbir iyilik ve ibadet boşa gitmeyecektir. O yüzden ne kadar ibadet ve iyilik yapılırsa o kadar kişinin amel defterine sevap olarak yazılacaktır. Ve tüm bunlar ahirette kişinin amel defterinde yerini alacaktır. Kim zerre kadar iyilik yaparsa onun karşılığını, kimde zerre miktarı şer yaparsa onun karşılığını alacağı Zilzal suresinin son ayetlerinde hatırlatılmaktadır.

İbadetlerin makbulü az da olsa devamlı olanıdır. O yüzden nemli sayılan gecelerde ibadet edip sair zamanlarda bu ibadetleri bırakmak bir Müslümana yakışan davranış olmaktan uzaktır. Müslüman her zaman ibadetlerini yerine getiren insandır. Önemli sayılan gün ve gecelerde de bu ibadetlerini artırarak daha çok sevaba nail olacaktır.

Regaib geceniz mübarek olsun. Rabbim yapılan tüm ibadetleri yüce dergahında kabul eylesin. Müslümanların birlik ve beraberliğine vesile eylesin. Tüm dünyada akan Müslüman kanının ve gözyaşının dinmesini nasip eylesin. Her Müslümanın gönlündekinin gerçekleşmesini ihsan buyursun…

https://www.kayserianahaber.com/-yeni-regaib-gecesi_m5561.html?yazar=2509

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ